NyhederSteffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd

Hvordan skal fremtidens landdistrikter se ud?

Politikere og organisationsfolk debatterer landdistriktspolitik ved Landbrugets Folkemøde i Jels 8. september.

Langt de fleste er enige om, at landdistrikterne er vigtige for sammenhængskraften i Danmark.

Men der er bestemt forskellige politiske holdninger til, hvad der skal gøres for at holde liv i landdistrikterne, hvor landbruget fulder meget; både fordi fødevarerne bliver dyrket og produceret i landdistrikterne, men også fordi landbruget beskæftiger en masse mennesker i landdistrikterne.

– Det er netop disse mange arbejdspladser, som kommer i fare, hvis der indføres en hård CO2-afgift på landbrugets biologiske processer. Hvad skal der ske med de mennesker, hvis de ikke længere skal arbejde i landbruget og fødevareklyngen, lyder det fra Christian Lund, 1. næstformand i den ny-fusionerede forening.

Det er ét af spørgsmålene, som bliver berørt ved ét af debat-arrangementerne, som er programsat ved Landbrugets Folkemøde i Jels den 8. september.

Landbruget og de tæt knyttede forarbejdningsvirksomheder – eksempelvis slagterier og mejerier – understøtter i dag cirka 120.000 arbejdspladser i Danmark og giver et årligt bidrag til BNP på 70 mia. kr. Langt over halvdelen af aktiviteten i landbruget og forarbejdnings-virksomhederne sker netop i de danske yderområder.

Hvem bygger den nye stald? Hvem installerer foderanlægget og vedligeholder elinstallationer? Hvem henter høsten? Hvem ordner økonomien?

Landbruget giver beskæftigelse til flere end dem, der arbejder på gårdene og i fødevareproduktionen. Tusindvis af håndværkere, chauffører, leverandører og handlende servicerer landbruget, og de arbejdspladser er med til at sikre liv og sammenhængskraft på tværs af landet. Danmark er et landbrugsland – og landbruget er meget mere end landbruget.

 

De er med i panelet

  • Karina Lorentzen, SF
  • Hans Christian Schmidt, landdistriktsordfører Venstre
  • Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd
  • Christian Lund, LF Syddanmark
  • Christian Orthman, LandboUngdom

Tidspunkt: Klokken 17
Sted: Friluftsscenen
Moderator: Mads Sandemann, chefredaktør på JydskeVestkysten